Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 103 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Specifika výživy v hospicové péči
Turková, Jana ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Novák, Ondřej (oponent)
Úvod: Hospicová paliativní péče je poskytována pacientům v terminální fázi života s cílem zabezpečit kvalitní zbytek života s důrazem na jejich individuální potřeby a přání. Nedílnou součástí paliativní péče je nutriční péče a zajištění adekvátní výživy pacienta. Teoretická část práce popisuje principy, standardy a koncepci rozvoje paliativní péče a podává ucelený přehled o druzích a formách aktuálně poskytované hospicové péče v ČR a v závěru se zaměřuje na výživu a hydrataci v terminální fázi nemoci. Praktická část zpracovává a prezentuje výsledky dotazníkového studie. Cíl práce: Hlavním cílem mé bakalářské práce je zjistit, zda je uplatňován individuální přístup ve výživě v lůžkové péči vybraného hospice. Sekundárním cílem je zjistit, zda jsou pacienti lůžkové péče hospice spokojeni s poskytováním výživy a stravování. Metodika: Projekt se zabývá výzkumem v lůžkové péči Hospice sv. Štěpána v Litoměřicích. Designem výzkumu je dotazníková studie. Zdrojem dat je můj vlastní polostrukturovaný dotazník se 30 otázkami, 15 otázek je uzavřených, 13 polouzavřených a 2 otevřené. Sběr dat proběhl v období od začátku ledna do poloviny února 2023. Studie se zúčastnilo 35 účastníků, vyplněno bylo 25 dotazníků. 91 % pacientů mělo onkologickou diagnózu a 9 % neonkologickou (imobilizační syndrom po CMP, ICHS,...
Vliv přídavku mletého vápence na vlastnosti cemento-struskových pojivových systémů
Bílek, Vlastimil ; Másilko, Jiří (oponent) ; Opravil, Tomáš (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá vlivem přídavku mletého vápence na vlastnosti cemento-struskových pojivových systémů. Byl zkoumán a vzájemně porovnáván vývoj pevností v tlaku a v tahu za ohybu u binárních a ternárních systémů (past), ve kterých bylo vždy 25 % hmotnosti cementu nahrazeno jednou či dvěmi příměsmi v různém poměru. Těmito příměsmi byla granulovaná vysokopecní struska a tři různé vápence, z nichž dva byly přírodní a jeden připravený srážením. Pro porovnání byly připraveny též směsi, do kterých byl místo strusky přidáván popílek. Mechanismus, kterým se jemně mletý vápenec zapojuje do hydratačního procesu, byl studován jednak pomocí měření vodivosti systémů simulujících prostředí v čerstvých pastách a jednak metodou TG-DTA, kterou bylo zjišťováno, jaké množství přidaného vápence zůstalo ve své původní formě a jaké množství se aktivně zapojilo do tvorby hydratačních produktů.
Příprava modifikovaných trikalciumaluminátových fází a studium jejich hydratačních procesů
Vávrová, Alžběta ; Koplík, Jan (oponent) ; Másilko, Jiří (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou modifikovaných trikalcium aluminátových fází za využití sodných iontů a studiem jejich hydratačních procesů a produktů. Pro řešení tohoto úkolu bylo využito rentgenové difrakční analýzy, izotermické kalorimetrie, laserové difrakce a skenovací elektronové mikroskopie s energodisperzní analýzou. V experimentální části se nachází popis přípravy modifikovaných trikalcium aluminátových fází za využití vysokoteplotní metody. Dále proběhlo stanovení čistoty připravených fází pomocí rentgenové difrakční analýzy a určení obsahu sodíku skenovací elektronovou mikroskopií s energodisperzní analýzou. Zjištěna byla také distribuce velikosti částic u jednotlivých fází pomocí laserové difrakce. Následně byla v izotermickém kalorimetru vykonána hydratace čistých fází, následovaná hydratací v přítomnosti různého obsahu sádrovce, a nakonec v přítomnosti nasyceného roztoku portlanditu. Hydratace byla u některých vzorků v určitých časech zastavována, za účelem lepšího pochopení jejího průběhu. Vzniklé produkty hydratací byly studovány rentgenovou difrakční analýzou. Získané výsledky byly mezi sebou porovnány a byl prodiskutován vliv sodných iontů jak na strukturu připravených fází, tak na průběh hydratace a jeho produkty. Porovnán byl také vliv různého přídavku sádrovce a portlanditu na průběh hydratace jednotlivých fází.
Vlastnosti malt s dolomitickým vápnem
Dořičáková, Michaela ; Vyšvařil, Martin (oponent) ; Rovnaníková, Pavla (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním vlastností a tvorbou pevné struktury v maltách s dolomitickým vápnem. První část bakalářské práce je zaměřena na historii, výrobu a vlastnosti dolomitického vápna. Druhá část bakalářské práce je experiment, který je zaměřen na porovnání vlastností malt z bílého a dolomitického vápna.
Příprava a průběh hydratace pojivového systému na bázi stroncium aluminátového cementu
Kocián, Karel ; Bartoníčková, Eva (oponent) ; Ptáček, Petr (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá netradičním pojivem na bázi stroncium aluminátu, a to jeho přípravou a hydratací. Bylo také studováno chování binárních a ternárních směsí v soustavě stroncium-kalcium-barium aluminátů. Alumináty byly připraveny výpalem ekvimolární směsi oxidu hlinitého a příslušného uhličitanu. Takto připravené vzorky včetně jejich směsí, byly charakterizovány analytickými metodami, jako jsou rentgenová difrakční analýza (XRD) termická analýza s detekcí uvolněných plynů (TG-DTA a EGA), skenovací elektronová mikroskopie (SEM) a infračervená spektroskopie (IR), přičemž největší význam mělo kalorimetrické měření pro studium průběhu hydratace.
Vliv tenzidů a kosmetických polysacharidů na parametry pleti a její mikrobiom
Pilipenco, Alina ; Hurčíková, Andrea (oponent) ; Ilona,, Matějková (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce bylo zkoumání vlivu tenzidů a kosmetických polysacharidů na parametry pleti a její mikrobiom. V rámci stanovení účinku tenzidů byly testovány 3 povrchově aktivní látky: Dodecyl Sulfat Sodný (SDS), Kokamidopropyl betain (CAPB), Decylglucosid (DG). Pro porovnání byla použita i destilovaná voda. Pro další část experimentální práce bylo vybráno 6 surovin: vysokomolekulární Hyaluronic Acid (HMW HA), nízkomolekulární Hyaluronic Acid (LMW HA), Sodium Caproyl Hyaluronate (CaproylHA), Sodium Carboxymethyl -Glucan (NaCMG), Schizophyllan a Glucomannan. Pro porovnání byly zařazeny do testů také placebo a neošetřená kontrola (pokožka ošetřená pouze CAPB). První část práce je literární rešerší na zadané téma, která obsahuje následující části: anatomie kůže a její biofyzikální vlastnosti, kožní mikrobiom a jeho funkce, popsání použitých tenzidů a polysacharidů. Experimentální část je především zaměřena na bioinženýrské metody hodnocení kožních parametru a qRT-PCR pro stanovení relativního zastoupení hlavních bakteriálních druhů kožního mikrobiomu. Nejprve byl analyzován efekt na CT genu 16S rDNA a pro další analýzu byly zvolené kmeny Propionibacterium acnes a Staphylococcus epidermidis. Na závěr je uveden přehled všech vlastností vybraných látek a zhodnocení z ohledu na jejich aplikace v kosmetice.
Využití a účinnost kolostra v kosmetických přípravcích
Bartoňová, Klára ; Vítová, Eva (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Tato práce pojednává o účinnosti kolostra začleněného do kosmetických přípravků. Cílem práce bylo zjistit, zda má kolostrum (mlezivo) obsažené v kosmetických základech nějaký vliv na stav lidské pokožky. Teoretická část se formou literární rešerše zabývá definováním základních pojmů a jevů, zejména kolostrem, jeho složením a vlastnostmi. Dále je zde pojednáno o surovinách použitých pro přípravu reálných vzorků, na kterých byla účinnost posuzována. Jsou zde také popsány metody, kterými je možné kosmetické přípravky hodnotit. Praktická část je zaměřena na hodnocení vlivu hydratace připravených kosmetických produktů. Měřena byla hydratace a transepidermální ztráta vody přístrojem MPA. Součástí je i vyhodnocení provedených spotřebitelských testů. Ve zvláštní kapitole je hodnocena i chemická stabilita použitých kosmetických přípravků.
Změny částic strusky během její alkalické aktivace
Petrů, Ludmila ; Hrubý, Petr (oponent) ; Bílek, Vlastimil (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá změnami částic strusky během její alkalické aktivace. Změny částic strusky a průběh alkalické aktivace se mění v závislosti na použitém aktivátoru, a proto byly připraveny suspenze vysokopecní strusky v hydroxidu sodném, vodním skle, uhličitanu sodném a pro srovnání i ve vodě. Z těchto suspenzí byly ve zvolených časových intervalech (5 min, 30 min, 1 hod, 2 hod, 5 hod a 24 hod) izolovány vzorky strusky pro analýzy velikosti částic a měrného povrchu metodou BET. Před i po zatuhnutí byla mikrostruktura vzorků pozorována elektronovým mikroskopem. Pro lepší představu o reakčních procesech byl ze suspenzí izolován pórový roztok, jehož složení bylo analyzováno optickou emisní spektrometrií v indukčně vázaném plazmatu, a hydratace byla sledována pomocí izotermické kalorimetrie.
Vliv zinku přítomného ve vedlejších surovinách na hydrataci a vlastnosti portlandských směsných cementů
Šilerová, Iva ; Palou, Martin (oponent) ; Rovnaníková, Pavla (oponent) ; Havlica, Jaromír (vedoucí práce)
Tématem této práce je sledování vlivu zinku na vlastnosti portlandských směsných cementů. Zinek byl testován ve formě dvou dobře rozpustných solí: Zn(NO3)22 H2O a ZnCl2 a jedné velmi málo rozpustné sloučeniny ZnO. Směsné cementy byly připraveny s částečnou náhradou jemně mletou vysokopecní struskou, vysokoteplotním a fluidním filtrovým popílkem. U připravených past byly studovány jejich tokové vlastnosti a pomocí isotermální a isoperibolické kalorimetrie pak vliv na průběh hydratačních reakcí. U připravených zkušebních tělísek byly měřeny jejich mechanické vlastnosti – pevnost v tahu za ohybu a v tlaku. Dále bylo studováno fázové složení připravených kompozitů a inkorporace zinečnatých iontů do cementové matrice pomocí vyluhovacích testů a analýzy FTIR. Samozřejmě byl studován i vývoj mikrostruktury cementových vzorků. Posledním studovaným efektem zinku byl jeho vliv na ekotoxicitu.
Využití mikrokalorimetrie při studiu hydratace biopolymerů
Bola, Tomáš ; Smilek, Jiří (oponent) ; Krouská, Jitka (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá využitím mikrokalorimetrie při studiu hydratace biopolymerů. K vybraným biopolymerům byla vybrána laktóza, ačkoliv není řazena mezi biopolymery, ale disacharidy. Dále pak alginát, dextran, chitosan a hyaluronan o dvou molekulových hmotnostech. Laktóza byla k těmto účelům vybrána hlavně pro to, že představuje jakýsi modelový příklad k určení toho, zda k reakci na vlhkost mezi ostatními vzorky a nasyceným roztokem soli nastane či nikoliv. Ke studii hydratace biopolymerů na rozdíl od běžně používané metody perfuzní kalorimetrie, kde se využívá možnost měření s nastavitelnou vlhkostí, byla použita metoda izotermické mikrokalorimetrie, kde se při dvou konstantních teplotách sledovala reakce vzorku na různou vlhkost uvolňovanou nasyceným roztokem soli.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 103 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.